Kompostujte, je to snadné

Začněte s vrstvou organických materiálů, přidejte špetku zeminy, trochu vody a počkejte, až se vaše směs promění v humus (nejlepší půdní booster v okolí!). Pak můžete vylepšit svou květinovou zahradu kompostem, upravit trávník, nakrmit zeleninu a další. Jakmile založíte hromadu kompostu, zjistíte, že je to snadný způsob, jak přeměnit kuchyňské zbytky a další organické materiály na něco, co pomůže vašim rostlinám prosperovat.

Pokud budete váš kompost skladovat venku na zahradě, doporučujeme vybrat si jeden z naší nabídky zahradních komposterů.

Druhy kompostování

Než začnete, je důležité vědět, že existuje několik druhů kompostování. My se zaměříme na studený kompost, horký kompost a vermikompost.

Studené kompostování je stejně jednoduché jako sběr odpadu ze dvora nebo vynášení organických materiálů z odpadu (jako jsou slupky od ovoce a zeleniny, kávová sedlina a filtry a vaječné skořápky) a jejich následné uložení do hromady nebo koše. Během zhruba roku se materiál rozloží.

Horké kompostování vyžaduje, abyste převzali aktivnější roli, ale výhodou je, že se jedná o rychlejší proces. Během teplého počasí získáte kompost za jeden až tři měsíce. K rychlému vaření horkého kompostu jsou zapotřebí čtyři přísady: dusík, uhlík, vzduch a voda. Společně tyto položky živí mikroorganismy, které urychlují proces rozkladu. Na jaře nebo na podzim, když je zahradního odpadu dostatek, můžete namíchat jednu velkou dávku kompostu a poté začít s druhou, zatímco se ta první „vaří“.

Dalším typem kompostu je vermikompost, který se vyrábí pomocí červů. Když tito červi sežerou zbytky jídla, uvolní odlitky, které jsou bohaté na dusík. K tomu nelze použít jen tak nějaké staré červy. Potřebujete červotoče (nazývané také „červení vrtiči“). Červy na kompostování lze levně zakoupit online nebo u dodavatele zahrad.

Co kompostovat

Kompostování doma je skvělý způsob, jak využít věci v ledničce, které už jsou po době spotřeby, což pomáhá snížit plýtvání potravinami. Některé druhy odpadu ze dvora můžete také kompostovat, namísto posílání na skládku. Sbírejte tyto materiály, abyste mohli správně začít s hromadou kompostu:

  • Ovocné zbytky
  • Zeleninové zbytky
  • Kávová sedlina
  • Vaječné skořápky (ačkoli může chvíli trvat, než se rozpadnou)
  • Odřezky trávy a rostlin
  • Suché listy
  • Jemně nasekané dřevo a kůra
  • Skartované noviny
  • Sláma
  • Piliny z neošetřeného dřeva

Ponechání nádoby ve vaší kuchyni, například bílý keramický kbelík na kompost, je snadný způsob, jak hromadit kompostovací materiály při přípravě jídel. Pokud si ho nechcete kupovat, můžete si vyrobit vlastní vnitřní nebo venkovní kompostér. Pro kuchyňské zbytky, které by se mohly začít rychle kazit, je další možností uložit je do mrazáku.

Jak vyrobit horký kompost

1. Kombinujte zelené a hnědé materiály

Chcete-li vytvořit vlastní hromadu horkého kompostu, počkejte, až budete mít dostatek materiálů na vytvoření hromady hluboké alespoň 90 centimetrů. Budete chtít kombinovat mokré, (zelené) věci se suchými (hnědými) věcmi. Hnědé materiály zahrnují sušené rostlinné materiály, spadané listí, drcené větve stromů, lepenku, noviny, seno, slámu a dřevěné hobliny. Tyto položky přidávají uhlík. Mezi zelené materiály patří zbytky z kuchyně, kávová sedlina, zvířecí hnůj (ne od psů nebo koček) a čerstvé odřezky rostlin a trávy. Tyto položky přidávají dusík. Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, začněte stavět kompostovou hromadu smícháním tří dílů hnědého materiálu s jedním dílem zeleného materiálu. Pokud váš kompost vypadá příliš mokrý a zapáchá, přidejte více hnědých věcí nebo častěji provzdušňujte. Pokud vidíte, že vypadá extrémně hnědě a suše, přidejte zelené kousky a vodu, aby byla mírně vlhký.

2. Zalévejte

Hromadu kompostu pravidelně pokropte vodou, aby měla konzistenci vlhké houby. Nepřidávejte příliš mnoho vody, jinak se mikroorganismy v hromadě kompostu namočí a utopí. Pokud k tomu dojde, vaše hromada bude hnít. Teplotu kompostové hromady můžete sledovat pomocí kompostového teploměru, abyste se ujistili, že se materiály správně rozkládají. Nebo jednoduše sáhněte rukou doprostřed hromady kompostu. Vaše hromada kompostu by měla být teplá.

můžete si u nás vybrat například konev na 10L

3. Promíchejte

Během vegetačního období byste měli hromadu kompostu zásobovat kyslíkem tak, že ji jednou týdně otočíte zahradní vidličkou. Nejlepší čas pro otočení kompostu je, když je střed hromady teplý nebo když teploměr ukazuje mezi 50 °C a 65 °C. Míchání kompostu pomůže rychlejšímu uvaření a zabrání tomu, aby materiál vytvořil zápach. V tuto chvíli hnědá a zelená vrstva splnila svůj účel, takže je v pořádku oba materiály důkladně promíchat.

Tip pro testování zahrady: Kromě pravidelného provzdušňování nasekejte suroviny na menší velikosti, abyste urychlili proces kompostování.

4. Dopřejte své zahradě kompost

Když hromada kompostu již nevydává teple a stane se suchou, hnědou a drobivou, je plně uvařená a připravená pro zahradu. Přidejte asi 130 centimetrů kompostu do svých květinových záhonů a silnou vrstvu na vrchol květináčů na začátku každé sezóny výsadby.

Někteří zahradníci připravují z hotového kompostu to, co je známé jako kompostový čaj. To znamená, že se plně vytvořený kompost nechá několik dní „namáčet“ ve vodě a poté se přecedí a použije se jako domácí kapalné hnojivo.

Každý zahradník je jiný, takže je jen na vás, abyste se rozhodli, která metoda kompostování nejlépe vyhovuje vašemu životnímu stylu. Naštěstí bez ohledu na to, jakou cestu zvolíte, je domácí kompostování neuvěřitelně snadné a ekologické. Navíc je to lahůdka pro vaši zahradu. S několika zbytky z kuchyně a trochou trpělivosti budete mít tu nejšťastnější zahradu.